Futó tűz

Főnix egy borzalmas futótűz közepén született meg. Az anyja nem sokkal a szülés után meghalt. Az apját a kötelessége hívta, és el kellett vezetnie a ménesét egy biztonságos helyre. Az újszülött kiscsikó egyedül maradt. Kikecmergett a hatalmas tűzből és talált magának egy barátot: Pamacsot, a mókust. Együtt töltötték az idejüket. Pamacs volt Főnix tanítója. Azonban egy baleset következtében elváltak útjaik. Főnix halálra rémült saját, veleszületett képességétől, a tűztől. Veszélyes volt mindenkire, ezért elmenekült. De nem futhatunk sokáig a saját sorsunk elől. Erre hamarosan neki is rá kellett jönnie. Elvándorolt egy újabb, meg egy újabb helyre, de végül mindenhonnan mennie kellett. És hamarosan szembetalálta magát a sorsával. Nem kerülhette csak úgy ki. De vajon képes lesz megmenteni mindenkit, akit szeret, és a Kontinenst?

Vesd bele magadat Főnix első kalandjába!

A könyv már kapható:

Líra.hu, Bookline, Libri
Hívd a 0670-779-71-35-ös telefont
Írj a polirobert@polirobert.hu címre, hogy tájékoztatni tudjunk a vásárlással kapcsolatban

KarakterekFutó tűz

A könyvben sok karakter szerepel. Ezek közül a legfontosabbaknak itt megtalálhatod a jellemzését:

Családfa
Főnix
Pamacs
Tenebrarum
Amanda
Vihar
Bellona (Bellona 2.0)
Esperanza

A könyvben szereplő összes névvel rendelkező, fontos, illetve visszatérő karakter megtekintéséért görgess lejjebb!

Részletek

Néhány részletet kiragadtam a könyvből, hogy átbogarászhassátok. Így talán jobban kedvet kaptok az egész történet elolvasásához. 😉

A tűz szülötte
A “rémálom”
A Mókustanács
Hegyen-völgyön át
Térképelemzés
Történetek a múltból
Ugorjunk két évet
A Nagy-erdő
Második találkozás
Valentin-napi különlegesség

Az illusztrációk története

Az első, második és hatodik fejezet illusztrációinak története: (link)
A hetedik, nyolcadik és tizedik fejezet illusztrációinak története: (link)
A tizenharmadik, tizennegyedik és tizenötödik fejezet illusztrációinak története: (link)

A Kontinens tájai

Viharrét
Tündér-erdő
Magányos-medence

Kiegészítő történetek

Esperanza

A második rész címe: Sárkánytűz. <– Tudj meg többet róla!

A Futó tűz szereplői

 1. Futó tűzFőnix
  • A könyv főszereplője, aki az egész történetet meséli nekünk. A Futó tűzben születése pillanatától látjuk, egészen addig, míg a titokzatos Prófécia, amely már azelőtt megpecsételte a sorsát, hogy megszületett volna, be nem teljesedik. Ez idő alatt a főhősnek sok megpróbáltatáson kell keresztül mennie, és meg kell tanulnia elfogadni a saját erejét.
  • Vihar és Esperanza, a Vihar Isten és a Szépség Istennő Lovainak leszármazottjai, ők Főnix szülei.
  • Főnixről részletes jellemzést találhatsz itt: link1, link2.
 2. Pamacs
  • Ez a kis mókus az, akivel Főnix első hónapjait éli. Futó tűzPamacs igyekszik a természetről a lehető legtöbbet megtanítani a főhősnek, és életre szóló barátság köttetik kettejük között. Sajnos Pamacs egy baleset következtében nem tarthat Főnixszel az útja végéig, így pár évig a két barát nem láthatja egymást.
  • Szőrmók és Szőrmókné egyik mókusporontya.
  • Pamacs a Mókus-erdő lakója volt egy ideig, azonban különböző okokból kifolyólag a Mókustanács száműzi az erdőből, és így vándorol el a kis mókus Viharrétre, ahova pont akkor érkezik meg, mikor Főnix megszületik, és ő az egyetlen élőlény, aki nem hagyja ott a mezőt.
  • További jellemzés: link.
 3. Futó tűzEsperanza
  • Esperanza a Hattyú-szigetről származik, ahonnan nagy nehézségek árán tudott csak elszökni. Azután találkozott Viharral, aki megmentette őt az Északi-erdőben, és azután sosem váltak el. Együtt foglalták el Viharrétet, és ott egy nagy ménest gyűjtöttek maguk köré.
  • Esperanza feláldozta az életét annak érdekében, hogy Főnixnek életet adhasson, de mivel az egyik isten lovának leszármazottja, képes volt szellemalakban “kísérteni” Főnixet, így terelgetni a fiát az úton, aminek végén Tenebrarum várta.
  • További jellemzés: link.
 4. Vihar
  • Vihar a Tündér-erdőben született, innen kezdett neki kalandozásainak, miknek során találkozott Esperanzával. Futó tűzEzután kettejük Viharrétre ment, amit Vihar után neveztek át, mert legyőzte az előtte ott élő, zsarnok lovat.
  • Amanda és Rufus, Vihar szülei. Amanda a Vihar Isten Lovának, Rufus a Tenger Isten Lovának leszármazottja.
  • Vihar, mint felelős ménesvezér, nem várta meg, hogy bármi is kijöjjön a tűzvészből, aminek közepén Főnix született. Tudta, hogy Esperanza meghalt, és egy ideig Főnixet, a saját fiát okolja a történtekért. Nem vár, hanem viszi tovább a ménest keletre, a Magányos-medencébe, ahol így létrejött az Egyesített Ménes.
  • Végül Vihar lesz az, aki elmondja Főnixnek a Próféciát, minthogy mindenki, akivel találkozott és tudta a jóslatot, azt mondta, hogy nem ő a megfelelő személy ennek elmondására. Így Főnix addig nem tudta a sorokat, míg az apjával nem találkozott. Ugyanis Vihar volt a “megfelelő személy”.
  • További jellemzés: link.
 5. Tenebrarum
  • Futó tűzTenebrarum az a sötét szellem/lény, aki megszáll olyan lovakat, akik hasonló gyűlöletet kezdenek érezni mások iránt, mint egyszer ő maga tette. Miután ezeket a lovakat megszállta, egy ideig az állatoknak van saját akaratuk, és minden varázslattal, energiahasználattal merítik Tenebrarum erejét (ezért van, hogy a fekete szőr elveszti a színét, mint Ignisnél, és fehér szőrszálak jelennek meg). Viszont, ha Tenebrarum elég erőt gyűjtött, és elég ideig szállta meg a testet, teljesen átveszi a hatalmat a ló felett, ami visszafordíthatatlan folyamat, mivel az energiái lemerítésével már nem lehet eltávolítani a testből.
  • Tenebrarumot mindig a Vihar Isten Lovának egy leszármazottja volt képes legyőzni. Az első ilyen Magányos volt, és Főnix apja, Vihar is szembeszállt egyszer a csődörrel, de tudtán kívül. Viszont sohasem voltak képesek örökre száműzni Tenebrarum szellemét. A történetek szerint, csakis fénnyel lehet megsemmisíteni a csődört.
  • További jellemzés: link.
 6. Fella
  • Fella Iza és Freedom édesanyja, Ignis húga, és Éjfél társa, akivel együtt vezetik a Magányos-medence ménesét. Futó tűzFellát nem sokkal Izabella születése után elrabolta Tenebrarum, aki igazából a bátyja, Ignis, akit megszállt a Sötétség.
  • A kanca Tenebrarum fogságában várja, hogy Főnix felnőjön, és a végzetével szembenézve megküzdjön a csődörrel, és kiszabadítsa.
  • Fella és Esperanza jó barátnők voltak, még Főnix születése előtt. Igyekeztek minél többször találkozni abban a pár évben, annak ellenére, hogy a Kontinens két felén éltek. Amanda is mindig jóban volt a Magányos-medence fiatal vezetőivel, és mivel egy ideje már egyedül élt a Tündér-erdőben, gyakran látogatta meg a ménest.
 7. Futó tűzIzabella (Iza)
  • Izabella, vagy ahogy a legtöbben nevezik, Iza, a Magányos-medence ménesvezéreinek, Éjfélnek és Fellának a lánya, a második csikó a családban, Freedom, a bátyja után. Iza sajnos csak nagyon rövid ideig ismerhette az édesanyját, mivel Tenebrarum nem sokkal a kanca születése után elrabolta Fellát.
  • Izával még csikókorában találkozik Főnix, de éppen csak pár percre, majd nagyjából három évvel később megmenti egy Tenebrarum által előidézett erdőtűzből, aminek következtében Főnix már nem tud tovább menekülni az apja elől sem.
  • Végül is Iza lesz az egyik legnagyobb motiváció, hogy Főnix végre szembenézzen Tenebrarummal.
 8. Freedom
  • Freedom Iza bátyja, szintén Fella és Éjfél fia, Futó tűzkét évvel idősebb a húgánál.
  • Főnix először akkor látja Freedomot, amikor találkozik Izabellával, és a csődör hívja a húgát, hogy üdvözöljék Vihar ménesét, ami akkor érkezett meg (mert annyira nem sietett Vihar, hogy pár napon belül elérje a medencét). Azután másodszor, mikor a Tündér-erdőbe mennek meglátogatni Amandát. Harmadik alkalommal pedig, miután megmenti Izát, Freedom, aki ideiglenesen felügyeli a ménest, kihallgatja Főnixet.
  • Freedom is örökölte a családi vonást, miszerint a Fella ágáról származó csődörök mind éjfeketék, jegyek nélkül. Ez alól csak Ignis volt kivétel.
 9. Amanda
  • Futó tűzAmanda Főnix nagymamája, Vihar édesanyja, és egyben a Vihar Isten Lovának leszármazottja. A társa Rufus volt, de ő még Főnix születése előtt meghalt. A Tündér-erdőben éltek, itt születtek a fiaik, akik közül csak Vihar maradt a Kontinensen.
  • Amanda mindig is jóban volt a Magányos-medence ménesével, és sokat járt Rufus halála után Viharrétre, hogy meglátogassa a fiát és Esperanzát, aki vemhes volt már Főnixszel.
  • Főnix először úgy találkozik a nagyanyjával, hogy prérifarkasok elől menekült, és Amanda megmenti a csikót. Ezután befogadja, és majdnem két évig boldogan élnek a Tündér-erdőben. Főnix, ha csak egy kis időre is, de igazi otthonának nevezheti a rózsaszín fákkal borított területet.
  • Amanda tölti be a hóbortos nagyi szerepét, aki bár bolondnak tűnik, mégis a sok mindent tud, és nagyon bölcs. Ezt csupán ügyesen titkolja.
  • További jellemzés: link.
 10. A jós ló
  • Név szerint nincs említve, de ez a tarka kanca volt az, aki Futó tűzViharrétre jövetelével hozta magával Főnix Próféciáját, ami megpecsételte a csikó sorsát, és a Kontinensét. A kanca a jóslatot utolsó erejével mondta el, és utána meghalt, de a sorok örökre beleégtek a jelenlévők agyába. Bár Főnix erről a Próféciáról jó ideig nem sokat tud, csupán azt, hogy létezik.
  • A jósokra jellemzően Jelek borítják a testét. Mindegyik jel egy-egy jóslatot jelent. Főnix Jóslata után egy tűz alakú jel jelent meg a nyakán.
  • A jósokra még jellemző, hogy mindenkinek más színnel világítanak a Jelei és a szemei, és más színű füst gomolyog körülöttük, mikor jövendölnek. Ennek a jós lónak sárgán világítanak a jelei és szemei, és sárga füst gomolyog körülötte, mikor elmondja a Próféciát.
 11. Shadow és Mist
  • Futó tűzShadow és Mist úgy keveredik a Tündér-erdőbe, hogy a Magányos-medencébe tartanak, ahol Ignist vélik megtalálni, ugyanis Ignis és Shadow Mist szülei. Főnix ki is akad, hogy ha talált magának egy kancát, akkor miért akarja uralni a Kontinenst Ignis, és miért volt továbbra is olyan makacs, ha boldog lehetett volna.
  • A két kanca a Nyugati-dombságról vándorol keletre, és értik el végül a Magányos-medencét, ahol otthonra is lelnek, de Ignist nem találják. Hogy Mist visszakaphassa az apját, Shadow pedig a párját, ahhoz Főnixnek szembe kell néznie a sorsával, Tenebrarummal.
 12. Oculus
  • Oculus a Nagy-erdő egyik lakója, egy sas, aki a többi madárhoz hasonlóan, eljár a Kontinens többi részére is. Futó tűzA Nagy-erdő lakóinak csupán egy sort mondott el a próféciából, a legfontosabbat, miszerint Tenebrarum újra fenyegeti a Kontinenst. Ezt nem hitték el az erdőlakók.
  • Oculus hírvivőként is szolgál, így Amanda halálának hírét is ő vitte el a Magányos-medencébe Viharhoz. Továbbá igyekszik segíteni Főnixnek, mikor a csődör eljut az erdőbe, de a Próféciát így sem fedi fel a főhős előtt, mert nem méltó rá.
 13. Prudentes
  • Prudentes a Nagy-erdő bölcse és vezetője, egy hatalmas medve, aki felügyeli a “harmonikus” együttéléstét az erdőlakóknak. Futó tűzTanácskozásokat hív össze, és szabályokat vezet be, annak érdekében, hogy minden faj fennmaradjon, hiszen a hegyeken és a folyókon nem tudnak átkelni, így az erdő területére szorulnak.
  • Legfontosabb feladata, hogy elegendő élelmet biztosítson a ragadozók számára, eközben figyelnie kell arra, hogy a növényevők ne halljanak ki. Egyik tanácsadója Oculus, aki jártas a Kontinens többi területének dolgaiban is, és híreket hoz a külvilágról, bár ezt általában csak Prudentes hallgatja meg, mert a többi állatot nem érdekli a Kontinens Nagy-erdőn kívül eső része.
 14. Pici
  • Pici három rókakölyök egyike, akik összebarátkoznak Főnixszel. Futó tűzPici sokkal közelebb áll a csődörhöz, mint a többiek, és mindig élvezi, ha hallgathatja a történeteket, amiket még Amanda mesélt a főhősnek. Egyszer még arra is ráveszi, hogy Tenebrarum történetét mesélje el neki.
  • Főnix bízik annyira Piciben, hogy megmutassa neki különleges képességét, amit hosszú ideje nem használt már. Ennek következtében azonban el kell hagynia az erdőt, mert egy másik, ellenséges élőlény lebuktatja.
  • A kis rókakölyök és két testvérének kedvenc tevékenysége, mikor ráveszik Főnixet, hogy lovagolhassanak rajta, hiszen a három kis állat kényelmesen elfér a csődör hátán.
 15. Pacsi
  • Pacsi egy puma, aki már az elején sem szívleli Főnixet, és azalatt az egy év alatt, míg a Futó tűzcsődör a Nagy-erdőben tartózkodik, igyekszik kitúrni, sokáig hiába. Azután, mikor Főnix bemutatja képességét Picinek, Pacsi lebuktatja, és ennek következtében végre teljesül, amit már egy éve akart, és Főnix elhagyja az erdőt.
  • Végül Pacsi megbánja, amit tett, és meggyőzi az erdő lakóit, hogy segítsenek a lovaknak harcolni Tenebrarum ellen. A folyón át lehet kelni, csak meg kell találni a jó helyet. És végül Pacsi az, aki buzdítja Főnixet, hogy merjen szembeszállni Tenebrarummal és engedje őket is harcolni.
 16. Éjfél
  • Éjfél a Magányos-medence ménesének vezetője, Fella párja, Freedom és Izabella édesapja. Futó tűzÉjfél és Vihar már csikókoruk óta jó kapcsolatot ápoltak, majd a két legnagyobb kontinensi ménes vezérei lettek, a lehető legtávolabb egymástól, de barátságuk megmaradt. Ezért is segített Éjfél Viharnak Esperanza halála után, és hozták létre az Egyesített Ménest. Ezt a két csődör együtt vezette, ki-ki a saját méneséhez tartozó lovakat, de együtt is, ha úgy volt szükséges. Szerencsére a medence bőven elég nagy a két ménesnek.
  • Éjfélnek mindig is nehéz volt, miután elrabolták Fellát. Szerencséjére a ménese segített neki felnevelni a lányát, és a fiát is, ami hatalmas megkönnyebbülés volt számára, hiszen elég nehéz volt elviselnie Fella hiányát. Azután Tenebrarum tovább tizedelte a ménesek létszámát a tűzzel, ami szintél elrabolta a lovakat.
 17. Bellona
  • Bellona nem a Kontinensről származik, hanem egy másik dimenzióból. Igen, egy másik dimenzióból.
  • A gesztenyepej kanca besegít Főnixéknek a Tenebrarum elleni küzdelemben, hiszen ő a Háborúk Királynője, ésFutó tűz egész életében a Csatatéren küzdött. A kontinensiek nem olyan nagy harcosok, ezért is van szükségük Bellonára.
  • Főnix az Északi-hegységben találja meg a kancát, aki először vonakodik segíteni, de végül Főnix meggyőzi, és utána együtt mennek Viharrétre.
  • Bellona a végén felteszi Főnixnek a kérdést, hogy vele tart-e a dimenziók között. Hogy a főhős máshol is segíthessen, hiszen a Tűz, ami veleszületett hatalma máshol is segítséget nyújthat. Nehéz döntés ez Főnix számára, hiszen ha a dimenziók között utazik, akkor ott kell hagynia az otthonát. Vajon hogy döntött a végén?
  • Bellonáról részletes jellemzést találhatsz itt: link1, link2.
 18. Ignis
  • Ignis teljes valójában egészen addig nem láthatjuk, míg Tenebrarum befolyása alatt áll. Bár a csődör megpróbálja helyrehozni a hibáját, mikor belenéz Az Igazság tavába, már késő, mert Tenebrarum átveszi felette a teljes irányítást.
  • Mikor sikerül visszatérnie saját magaként, azt hiszi, hogy mindenki fújni fog rá, Futó tűzde a családja csak örült, hogy vége a rémálomnak, és Ignis újra velük lehet. Bár kell egy kis idő a csődörnek, mire újra visszaszokik a mindennapi, gonoszkodásmentes lóélethez, és összeszokik Shadow-val és Misttel.
  • Tisztában van vele, hogy butaságot csinált, és a végén már kész volt elfogadni, hogy nem öröklődtek a családi gének, de addigra már elmélyült benne a gyűlölet, és Tenebrarum meg tudta szállni, onnantól pedig félig már az irányítása alatt állt. Ignis végül is nem tehetett már semmit, csak vár Főnixre, hogy kiszabadítsa a Sötétség markából.
  • További jellemzés: link.

5 comments on “Futó tűz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.